Η μουσική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Beethoven και τον Stravinsky

Τι ήχο είχε η μουσική πριν τον Beethoven; Δεν αναρωτιέμαι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά. Δεν αναζητώ τους προγόνους και ‘ακουστικούς’ κληροδότες των Beethoven και Stravinsky, αλλά τον ήχο ακριβώς πριν οι νότες από τα έργα τους γεμίσουν την αίθουσα ακρόασης. Κάνω λόγο για τον ήχο του διαλείμματος!

Ο κος Christopher DeLaurenti έχει μαζέψει σε ένα CD ήχους από διαλλείματα ανάμεσα σε μουσικά έργα του Beethoven, του Stravinsky και του Holst, από κονσέρτα ή συναυλίες. Ένα μείγμα από ομιλίες και μουρμουριτών, από κουρδίσματα οργάνων και από ζέσταμα μουσικών, βήχα (απαραιτήτως), βημάτων στο διάδρομο της αίθουσας κλπ ήχων αποτελεί αυτόν τον δίσκο. Εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα. Είναι σα να νιώθουμε την αγωνία των μουσικών και του κοινού για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ή την σκέψη για το τι μόλις πριν λίγα λεπτά τελείωσε. Ο κος Delaurenti υπέκλεψε κατά κάποιον τρόπο τις ηχογραφήσεις αυτές κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης των ‘κανονικών’ κομματιών.

Η συλλογή λέγεται «Favorite Intermissions«. Ήδη για αυτή έχουν γράψει οι New York Times και το Wire.

Inter

Φορέστε τα καλά σας ακουστικά και δοκιμάστε κάτι από εδώ. Ο ήχος είναι binaural και τον νιώθετε μόνο με ακουστικά. (Binaural -με δύο αύρες ?- είναι η τεχνολογία ηχογραφήσεων που με την κατάλληλη διάταξη των μικροφώνων κατά την ηχογράφηση, προσπαθεί να μεταφέρει στον δίσκο ότι το ανθρώπινο αυτί θα άκουγε αν ήταν παρόν στην ηχογράφηση. Σα να πρόκειται για stereo 360 μοιρών, τρισδιάστατη ακρόαση δηλαδή.) Highlights του intermission αυτού είναι το Oh! Susanna και η κυρία που ακούγεται στο τέλος.

Το ambient των κλασσικών… Ποτέ πριν το φάλτσο δεν ήταν τόσο μελωδικό.

Technorati Tags: , , , ,

Advertisements

Uneducated Feed

email

uneducatedpeopleandblog [at] gmail [dot] com

a

Ημερολόγιο καταστρώματος

Ιουνίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Σελίδες

Φιλοξενούμαι στα…

Οι σελιδοδείκτες μου: del.icio.us/uneducated

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: